HACCP sistem čiščenja


Pri vzdrževanju higiene v sanitarnih prostorih so se v zadnjih letih postavile nove smernice čiščenja po sistemu HACCP, za obvladovanje kritičnih kontrolnih točk. Sistema postavlja smernice vzdrževanja higiene z ločevanjem čistih in nečistih poti.

Zasnova objekta

Že pri sami zasnovi objekta je potrebno biti pazljiv na pravilnik in zagotoviti ustrezno opremo sanitarij in garderob. Za ilustracijo naj navedem nekaj pravil: prostori v sanitarijah morajo biti opremljeni s keramičnimi ploščicami ali drugim materialom, ki omogoča mokro čiščenje in razkuževanje. Sanitarni prostori za uporabnike objektov morajo biti ločeni za moške in ženske. Stranišča morajo imeti predprostor z najmanj enim umivalnikom s tekočo vodo, tekočim milom, brisačami za enkratno uporabo ali aparatom za sušenje rok, ogledalom in polico za odlaganje. Stranišča morajo biti na vodno odplakovanje s sedežno školjko in opremljena s toaletnim papirjem. Zaposleno osebje mora imeti garderobni prostor z omarami za garderobo, stranišče s prostori in opremo, ter prho. Za čistila mora biti zagotovljen poseben, zračen prostor, zaklenjen (šole, vrtci) , kjer so jasno ločena in označena čistila in pripomočki. Prav tako je ločena uporaba in pranje krp po uporabi.
Število garderobnih omaric je enako številu zaposlenih. V garderobnih omaricah se mora ločeno shranjevati civilna in delovna obleka. Če je zaposlenih v eni izmeni do 10 delavcev, imajo lahko skupno stranišče za moške in ženske. Na deset zaposlenih mora biti ena prha.


Sanitarna oprema

Pri zasnovi sanitarij je potrebno razmisliti tudi o drobni opremi, ki sestoji iz podajalnikov papirja, higienskih vrečk, brisač, sušilcev rok in dozatorjev tekočega oziroma dezinfekcijskega mila. Ponudbe je precej, opremo lahko pri mnogih ponudnikih dobite tudi brezplačno, če se zavežete da boste potrošni material (papir, milo) naročali pri istem dobavitelju. Pri tem vam svetujemo, da posvetite pozornost potrebnim količinam in ceni h kateri vas bo obvezovala pogodba.

Plan čiščenja

Glede samega čiščenja se mora ločiti čistilni medij glede na dejavnike tveganja. Tako se školjke in pisoarje čisti s krpami in čistili rdeče barve, umivalne površine s krpami rumene barve itd. S tem je zagotovljeno, da se tveganje iz bolj kritičnih točk ne prenese na druge površine, kar je zelo pomembno v zdravstvu in v prehranbeni industriji.


Primer barvne sheme čiščenja 


Glede na tip dejavnosti v objektu, tip nečistoče ter pogostnost uporabe je potrebno pripraviti plan čiščenja, ki zagotavlja ustrezno število barv za ločevanje površin. Da se zagotovi ustrezen nivo čistoče, priporočamo, da plan vsebuje enostavno predstavljene postopke, hkrati pa naj bo zadosti natančen. Vsebuje naj: element, ki se čistil, barvo, čistilo, pripomoček, doziranje in čas delovanja (ta je posebno pomemben za dezinfekcijo), pogostnost oziroma termin čiščenja, čistilca ter odgovorno osebo, ki vrši kontrolo. Če se gre za bolj delikatno dejavnost, objekt potrebuje tudi evidenčni in kontrolni list čiščenja.


Oprema čistilca

Glede na sistem haccp in plan čiščenja se čistilcu zagotovi ustrezna oprema. Na primer čistila so odvisna od tipa industrije, saj je v kovinski industriji potreba po čiščenju sanitarij tako z odstranjevalci maščob, kot tudi odstranjevalci vodnega kamna, medtem ko je v zdravstvu potreba po dezinfekciji. Delo za čistilca bo najbolje enostavno in s tem hitro in kakovostno opravljeno, če bo imel oprema zloženo na čistilnem vozičku. Na vozičku so vedra ustreznih barv, v vsakega si čistilec pripravi ustrezno razredčeno čistilno raztopino za določeno površino. Vedra za umazano vodo so opremljena z ožemalniki s pomočjo katerega se mop enostavno ožame. Na polici vozička so tudi krpe oziroma prevleke za pomivanje, zopet v ustrezni barvni shemi.


Sodobne tehnike

Pri zdravstvu in prehranbeni industriji ne priporočamo ožemanje prevlek brisal, temveč priporočamo uporabo veliko bolj higieničnega načina s pomočjo več tanjših prevlek, ki so posebej namenjene za ta področja. Te prevleke se lahko namesti na brisalo brez dotikanja tal. S prevleko se pomije določena kvadratura in nato se jo sname brez da bi se čistilec dotaknil tal ali umazane prevleke. Kasneje se vse umazane prevleke opere v stroju. Poleg pribora za čiščenje je voziček opremljen tudi z vrečo za smeti, kamor izprazni koše v sanitarijah in s papirno konfekcijo, ki jo je potrebno v sanitarijah dopolniti: role toaletnega papirja, papirnate zloženke za brisanje rok, higienske vrečke, papirnate zaščite pokrival školjk, tekoče (dezinfekcijsko) milo.


Zahtevajte od dobavitelja

Ponudnik čistilne opreme vam je dolžan zagotoviti:
• izjavo/certifikat proizvajalca o zdravstveni ustreznosti
• dokazila o učinkovitosti za dezinfekcijska sredstva,
• navodila za uporabo (namen in način uporabe),
• varnostni list.

 

Tel: 01/589 63 30
Delovni čas: ponedeljek-petek 7.00 -18.00h