Naravni kamen - temeljno čiščenje

Zaščita naravnega, umetnega kamna in keramike

 

»Preizkusili smo že vsa čistila, ampak tega madeža ne moremo očistiti! Le od česa je, da je tako trdovaraten?«
Po nekaj dneh pa nova reklama na televiziji in lažno upanje: »Morda bo pa to novo čistilo očistilo rjo, ki se je zažrla v pore tal?«
Ne smemo pozabiti, da je potrebno keramiko in kamen že pred polaganjem zaščititi, kajti to nam bo omogočilo lažje čiščenje predvsem fugirne mase, saj se pogosto srečujemo z vprašanji o odpravljanju madežev pijač in hrane ali celo neznanih madežev iz kamna in keramike. Pomembna pa je seveda tudi kasnejša zaščita.

Priprava tal

Vsakodnevno čiščenje za pripravo pred globinsko ali površinsko zaščito ni dovolj. Pred nanašanjem globinske ali površinske zaščite je potrebno površino temeljito očistiti s čistilno razmaščevalnim sredstvom.

Mokro odstranjevanje

Za mokro odstranjevanje umazaniije je najprimernejša mešanica butoksietanola, aminoetanola in kalijevega hidroksida s komercialnim imenom turbo strip. Mokro odstranjevanje je odličen postopek čiščenja, vendar nastanejo težave v kolikor je v prostoru veliko nedvignjenega lesenega pohištva. Delovna razstopina nam uhaja pod pohištvo in prihaja v stik z njim, kar ni priporočljivo. Potrebna je vsaj zaščita pohištva. Pri postopku mokrega odstranjevanja je potrebno postopek izpeljati do konca v enem delu. Delovno razstopino je potrebno iz tal pobrati ali posesati, predolgo namakanje ni potrebno, efekt čiščenja in odstranjevanja ni boljši, le tla so zaradi izpostavljanja vlagi potrebna daljšega sušenja. Velika ovira pri odločanju za postopek mokrega odstranjevanja je prav sušenje tal. V kolikor se kasneje odločite za globinsko ali površinsko zaščito je potreben čas sušenja pred prvim namazom 12 – 24 ur, kar pa pri prostorih, ki so v uporabi vsaj 12 ur dnevno ni izvedljivo. Postopek ni krajši niti, ko tla čistite s čistilnimi avtomati, ki poleg mehanskega odstranjevanja s ščetko ali filcem nudi tudi takojšnje pobiranje nastale umazanije.

Suho odstranjevajne

V izogib takšnim nevšečnostim so proizvajalci čistil razvili postopek suhega odstranjevanja umazanije in starih premazov. Pri sistemu čiščenja s sistemom Solex, ki vsebuje manjši odstotek benzilalkohola ter propoksipropana je opravljanje tega dela bistveno lažje. Z uporabo enoploščnega stroja in ustreznega filca ter odseka za odstranjevaje 4 – 5 m2 je delo opravljeno bistveno hitreje in neobremenjujoče za pohištvo in prostor. Sam postopek  je lažji za izvajalca in nemoteč za uporabnika, kajti v prostoru ni odvečne tekočine, ki se razliva po tleh in je tudi omogočen takojšen urgentni prehod v kolikor je to potrebno. S tem postopkom se izognemo dolgotrajnem sušenju tal in tako izvajanje del skrajšamo za 12 – 24 ur, to je za čas sušenja tal pred prvim premazom.

Čas sušenja

Pri umetnem kamnu je čas sušenja med 3 – 12 urami, a je v frekventnih avlah zdravstvenih ustanov, gasilskih in policijskih postajah, aerodromih, bistveno predolg. Pri suhem odstranjevanju je postopek sušenja le 5 do 10 minut. Pred prvim nanosom zaščitnega sloja je potrebno tla po končanem odstranjevanju suho prebrisati, da s tal odstranimo vse nečistoče, ki bodo v nasprotnem primeru vidne pri površinski zaščiti.

Globinska zaščita tal

Pri globinski zaščiti tal premaz Pramolit nanesemo na površino in ga pustimo, da se vanjo vpije. Sredstvo je zasnovano na impregnacijskih snoveh raztopljenih v blagih vodotopnih organskih topilih in vodi. Sredstvo je bilo posebej razvito za impregnacijo površin občutljivih na topilna sredstva. Specialna sredstva preprečujejo vdor vode in mastnih snovi v telo impregnirane površine kakor tudi polite pijače. Pore niso zaprte. Z nanosom sredstva na površino se ne tvori zaščitni film in zato ostaja izgled obdelane površine nespremenjen. Z nanosom impregnacijskega sredstva ostane ton barve isti.
Pri nanosih površinske akrilne ali polimerne zaščite je potrebno vedno uporabljati osnovni premaz v kombinaciji s svetlečim ali mat zaključnim slojem. Prednost je v ceni nanosa, slabost pa v času trajanja. Površinske zaščite je potrebno obnavljati en do dvakrat letno, globinska impregnacija pa ostaja v materialu funkcionalna tudi tri leta ali več.
Pri nanosih zaščitnih sredstev bodite pozorni tudi na temperaturo zraka in podlage.  Ta dva parametra sta poleg suhosti tal pred nanosom zaščite odločilnega pomena o uspehu in trdnosti le te.

V kolikor sami niste vešči izvajanja tovrstnih del jih raje prepustite strokovnjakom, ki vam za izvedbo del ponudijo celo garancijo, to pa vam zagotavlja prijetno in varno hojo in bivanje v prostorih, ki so kvalitetno očiščeni in zaščiteni pred majhnimi neprevidnostmi, ki se dogajajo na vsakem koraku.

Tel: 01/589 63 30
Delovni čas: ponedeljek-petek 7.00 -18.00h