Vzdrževanje sodobnih talnih površin

Vzdrževanje sodobnih talnih oblog Na tržišču se pojavlja veliko vrst talnih oblog, od katerih vsaka zahteva specifičen način temeljnega in vzdrževalnega čiščenja. Leseno talno oblogo, keramiko ter tla iz naravnega in umetnega kamna navadno prepoznamo na videz, največkrat pa se zatakne pri ugotavljanju, ali je talna obloga iz PVC-ja, linoleja ali gume (za razrešitev tega problema priporočamo preprosto testiranje s kovinsko sponko za papir).

Osnovno premazovanje talne obloge je pomembno za podaljšanje življenjske dobe in za zmanjšanje vzdrževalnih stroškov obloge. Premaz naredi na tleh sloj, ki ima poleg navedenega še dodatne pozitivne lastnosti.

Glede na želje in potrebe lahko izbiramo med:

• brillant premazi za sijaj ali mat premazi z manj odseva,

• proti zdrsnimi premazi in

• antistatičnimi premazi

Premaz je potrebno periodično obnavljati, enkrat do dvakrat letno, odvisno od obremenitve tal. Pred vnovičnim premazovanjem je potrebno tla temeljito očistiti z odstranjevalcem premazov ali s temeljnim čistilom

Generalno čiščenje zahtevnih podov iz linoleja in PVC

Poznamo več vrst zaščitenih in nezaščitenih tal, od katerih so zahtevnejši nezaščiteni. Pri pripravi tal je potrebno skrbno izbrati sredstvo za odstranjevanje nečistoč. Sredstvo mora biti namenjeno za čiščenje linoleja. Odstranjevalec za suho odstranjevanje nečistoč, je skoraj nenadomestljiv pri čiščenju stopnišč in površin, kjer bi s klasično mokro metodo odstranjevanja lahko povzročili poškodbe na pohištvu ali arhitekturi.

Prednost sredstev za suho odstranjevanje je izredno majhna poraba, 5 L/ 200 m2, v primerjavi s klasičnim odstranjevanje 10 L/ 250 m2. Da pa bi sredstvo še pridobilo na veljavi in ugodnosti je postopek po metodi suhega odstranjevanja časovno bistveno krajši od klasično izbranega postopka. Pri novem postopku odpade 3-12 urno obvezo sušenje tal (odvisno od okolijskih razmer) pred temeljnim prvim nanosom zaščitne emulzije. Pri suhem čiščenju tal ni potrebno nevtralizirati. Vsak postopek stane, privarčevali smo tudi čas za izvajanje nevtralizacije in kar je najpomembneje, izognili smo se nepotrebnem dolgotrajno čakanju sušenja mokrih tal.

Zaščita naravnega, umetnega kamna in keramike

Kako da je ravno pri nas tako trdovraten madež? Po nekaj dneh pa nova reklama na televiziji in lažno upanje: Da se izognete takšnim težavam, je keramiko in kamen potrebno zaščititi. Pred nanašanjem globinske ali površinske zaščite je potrebno temeljito odstranjevanje s čistilno razmaščevalnim sredstvom.

Osnovno čiščenje

V izogib nevšečnostim smo razvili postopek suhega odstranjevanja umazanije in starih premazov. Pri sistemu čiščenja s sistemom suhega odstranjevanja solex, ki vsebuje manjši odstotek benzil alkohola ter propoksipropana je opravljanje tega dela bistveno lažje. Z uporabo enoploščnega stroja in ustreznega filca ter odseka za odstranjevaje 4 – 5 m² je delo opravljeno bistveno hitreje in ne obremenjujoče za pohištvo in prostor. Sam postopek je lažji za izvajalca in nemoteč za uporabnika, kajti v prostoru ni odvečne tekočine, ki se razliva po tleh in je tudi omogočen takojšen urgentni prehod v kolikor je to potrebno. Pri suhem odstranjevanju je postopek sušenja le 5 do 10 minut. Pred prvim nanosom zaščitnega sloja je potrebno tla po končanem odstranjevanju suho prebrisati, da s tal odstranimo vse nečistoče, ki bodo v nasprotnem primeru vidne pri površinski zaščiti.

Globinska zaščita - nano zaščita tal

Pri globinski zaščiti tal premaz nanesemo na površino in ga pustimo, da se vanjo vpije. Sredstvo je zasnovano na impregnacijskih snoveh raztopljenih v blagih vodotopnih organskih topilih in vodi. Sredstvo je bilo posebej razvito za impregnacijo površin občutljivih na topilna sredstva. Specialna sredstva preprečujejo vdor vode in mastnih snovi v telo impregnirane površine kakor tudi polite pijače. Pore niso zaprte. Z nanosom sredstva na površino se ne tvori zaščitni film in zato ostaja izgled obdelane površine nespremenjen. Z nanosom impregnacijskega sredstva ostane ton barve isti. Pri nanosih površinske akrilne ali polimerne zaščite je potrebno vedno uporabljati osnovni premaz v kombinaciji s svetlečim ali mat zaključnim slojem. Prednost je v ceni nanosa, slabost pa v času trajanja. Površinske zaščite je potrebno obnavljati en do dvakrat letno, globinska impregnacija pa ostaja v materialu funkcionalna tudi tri leta ali več.

Čiščenje lesenih talnih površin

Parket je v bivalnih in poslovnih objektih zelo priljubljena talna obloga, ki je prijetna na otip in topla. Ker je naravni material, je za vzdrževanje enostavna, vendar ji je kljub temu potrebno posvetiti nekaj pozornosti in pri generalnem vzdrževanju pokazati kar nekaj znanja. Dnevno čiščenje se lahko enostavno izvede z čedalje poznanejšimi maslim krpami –krpice za enkratno uporabo. Zaradi svoje enostavne uporabe in skoraj suhim načinom brisanja, je za marsikoga tovrstno čiščenje edino, ki ga uporablja. Več pozornosti je potrebno posvetiti generalnem čiščenju in vzdrževanju lakirane in nelakirane talne obloge. Vzdrževalno čiščenje se opravlja s namenskim čistilom , ki naj bo odporen na dezinfekcijo, dnevno čistilo pa kompatibilno z njo. Sanacija poškodovanega zaščitnega sloja se 1–2 krat mesečno opravlja s sistemom trigomere.

Čiščenje tekstilnih talnih oblog

Najpreprostejše čiščenje tekstilnih talnih oblog že vsi obvladamo, saj redno odstranjujemo prah in trde nečistoče s pomočjo sesalnika, še najbolje s takim z globinsko ščetko. Generalno čiščenje je lahko pri manj umazanih tleh suho čiščenje s prahom (Carpet Cleaner Envirodri) in z ustreznim sesalnikom ali strojem za utiranjem praška v tekstilno talno oblogo. Izvajalec čiščenja talnih površin mora upoštevati priporočila proizvajalca obloge in čistila. Suho čiščenje omogoča relativno hitro ponovno pohodonost očiščenih površin.

Pri generalnem čiščenju tekstilnih talnih preprog moramo vedeti ali so vlakna tekstilnih talnih oblog barvno obstojna, kako je obloga položena, na kakšni podlagi je položena. Prav tako moramo vedeti, da mora biti pred pričetkom vsakega kemičnega čiščenja tekstilne talne obloge s čiščene površine odstranjena vsa mehanska nečistoča. To opravimo z sesalnikom; po možnosti z stepalno globinsko ščetko.Tekstilne površine se čistijo po različnih postopkih odvisno od specifičnosti nečistoč, vrste materialov itd.

Postopki kateri se uporabljajo so:

• ekstrahiranje

• šamponiranje in spiranje z ekstrahiranjem

• čiščenje z suho peno

• suho čiščenje (s prahom)

• detaširanje – lokalno odstranjevanje madežev

Tako očiščene površine na koncu posesamo in s tem osvežimo vlakna in jih postavimo na svoja mesta.

V kolikor pri delu naletite na težave jih rešujte samo če ste v rešitev prepričani. Z nestrokovnim pristopom lahko povzročimo nepopravljivo škodo.

Tel: 01/589 63 30
Delovni čas: ponedeljek-petek 7.00 -18.00h