Odsesavanje v industriji

Industrijsko odsesavanje se uporablja v industriji za sesanje specifične snovi, večjih površin ali večjih kosov kot tudi za vakuumski transport snovi med proizvodnimi linijami. V industrijah kot so kovinska, živilska, farmacevtska, kemična, tekstilna industrija ali opekarna so nepogrešljivi, saj lahko delajo brez prestanka. Kjer se v proizvodnem procesu ustvarja prah, emulzija, opilki ali kakšen drug odpadni material zadevo rešujemo z avtomatskim odsesavanjem na sami proizvodnji liniji.

Industrijske sesalnike razlikujemo po številu in moči motorjev, sesalni glavi, načinu pogona stroja, vrsti sesanju delcev in snovi ter po posebnih varnostnih ukrepih, kjer je prepovedana uporaba električnih strojev in premičnih delov (atex).

Delijo se na enofazne sesalnike, trifazne sesalnike, sesalnike za eksplozivna okolja (atex), sesalnike za olja in tekočine, sesalnike namenjene farmacevtskim in prehrambnim obratom in industrijam (white line), sesalnike centralnih sistemov in pnevmatske transporterje.


Prednost industrijskih sesalnikov je tudi sestavljanju, dodajanju in menjavanju pripomočkov in rezervnih delov, ki so med seboj poenoteni in so kompatibilni z vsemi industrijskimi sesalniki. Pri izbiri moramo biti pozorni na karakteristike medija, ki se odsesava, količino medija, dimenzije in območje uporabe (atex).


Delavcem je potrebno zagotoviti varen delovni prostor in ker prah negativno vpliva na naše zdravje je potrebno problematiko pršenja pravilno rešiti. Največ prahu se generira v panogah, ki se ukvarjajo z brušenjem, poliranjem, izdelavo lesenih izdelkov, poliranjem, živilsko industrijo ipd. Najustreznejša zaščita je odsesavanje prahu in ustrezno prezračevanje prostorov. 

Pravilen način odstranjevanja prašnih delcev bo pripomogel k bolj čistemu delovnemu prostoru in posledično zmanjšanim stroškov čiščenja. Priporočamo uporabo sesalnikov, namenjeni industrijskemu odsesavanju delcev. Sesalnik za sesanje snovi in delcev deluje na električni pogon ali zrak s pomočjo podtlaka preko filtrov, ventilatorjev ali venturijevega principa. Težji deli snovi se tako posedajo v zbirni posodi, medtem ko lažji delci sledijo zračnemu toku skozi filtre, ki ustavijo še preostale mikro delce, da izstopi prečiščen zrak.

Kateri sesalnik potrebujemo, se odločimo glede na delovne pogoje, pogostost uporabe, hitrost in moč delovanja, zanesljivost, učinkovitost, možnosti namestitve in mere sesalnika ter čim enostavnejše čiščenje in vzdrževanje. Na podlagi vseh danih možnosti se odločimo med profesionalnim in industrijskim sesalnikom.

Profesionalni sesalniki so namenjeni čistilnim servisom, delavnicam in manjšim proizvodnjam, so še vedno dovolj lahki, ekonomični in enostavni za uporabo tudi za več sesanja in na večjih površinah.

Industrijski sesalniki so namenjeni za potrebe, ki ostale presegajo, so bolj robustni in močnejši, z večjimi in boljšimi filtri, v različnih izvedbah glede na potrebo industrije in so primerni v industrijah in večjih obratih (farmacevtska, kemična, prehrambna, gradbena, metalurška, letalska, keramična, tobačna, elektronska, energetska, ladjedelniška, zlatarska, optična, termohidravlična, transportna, barvna, steklarska, tekstilna, drevesna, gumarska, plastična, avtomobilska, tiskarska, kozmetična, medicinska), uporablja se jih tudi za posebne namene, kjer je potrebna posebna dodatna oprema in dodatni varnostni ukrepi.

Pri pravilni izbiri primernega sesalnika glede na vaše potrebe in prostor vam bodo pomagali specialisti iz podjetja Bent excellent.


Tel: 01/589 63 30
Delovni čas: ponedeljek-petek 7.00 -18.00h